11 reasons to eat chia seeds

Ja det stämmer, även jag har blivit helt tokig i Chia pudding ! Varför har denna pudding skapat en sån snackis då? Jo, här är som inläggets titel föreslår:
 
11 anledningar till att äta Chiafrön 
 
1. De innehåller inget socker
They contain no sugar
Behövs ingen förklaring, hur bra?
2. Inget mättat fett
No saturated fat
Mättat fett är den fettypen som höjer koleserolvärdet. Det är rekommenderat att äta max 2 gram mättat fett om dagen (!) Hur mycket äter du?

3. Mycket protein

They contain a lot of protein

För dig som tränar är det ett toppenbra mellis (och för dig som inte tränar också såklart!) De hjälper dig att bygga muskler, och har en imponerande 21 % protein och innehåller 18 av 20 aminosyror! Det är samma mängd protein som i nötkött, så är verkligen en bra källa för vegetabiliskt protein, för dig som vill dra ner på köttet. 

4. Alla dess mineraler

Important minerals that are good for you sceleton, skin, hair and kidneys.

Chiafrön innehåller viktiga mineraler som bland annat är bra för skelettet, huden, håret och njurarna.

5.  De är rika på omega-3

They are rich on omega-3
Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.

6. De är fiberrika

They are rich in fibers

Med fantastisk 90 % av kolhydraterna i fröet är vattenlösliga fibrer. Dessa förbättrar tarmfunktionen och jämnar ut blodsockret. En del frön tas inte upp av kroppen utan passerar genom kroppen utan att påverka kaloriintaget. 

7. Du känner dig mätt

They make you feel full longer

I kontakt med vätska sväller fröet (det är detta som gör puddingen). Detta gör också att man känner sig mättare.

8.  De ökar din uthållighet

They increase your endurance

Är du en löpare? De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. I boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” anges chiafröet som en anledning till att tarahumara­folket i Mexiko, som är kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca”. Receptet till denna dryck HÄR

9. De är fyllda med antioxidanter

They are full of antioxidants.
Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, fler än blåbär. Antioxidanter skyddar kroppen, som ni säkert vet, mot sjukdomar.

10. De motverkar järnbrist 

They help if you suffer from iron deficiancy. 
Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och detta är mycket vanligt bland kvinnor. Man kan ta kosttillskott för att få i sig mer järn, eller äta chiafrön! 

11. Det är supergott ! 

They are delicious!

Idag åt jag min Chiapudding med granatäpplekärnor, som också är mycket rika på antioxidanter och kan även minska bukfettma. Japp, forskning visar att granatäpple gör att man blir mindre benägen att utveckla fettceller kring buken. Det är också bra för hjärtat, skyddar mot solen och sänker blodtrycket.
 
I ate my chia pudding with pomegranate, a fruit that also containts a lot of antioxidants and can prevent abdominal-fat. The fruit is also great for your heart and blood pressure. 
 
 
 
Disclaimer: Listan  är från Måbra, läs HÄR
Fakta om granatäpple: HÄR